Onze oplossingen voor het onderwijs

klaslokaal

Door het optimaliseren van bestaande onderwijsgebouwen kan veel geld worden bespaard op nieuw- en verbouw. Met de oplossingen van ENAPPGY kunnen continu de klimaat condities van afzonderlijke ruimten gemeten worden. Ook wordt het inzichtelijk hoe gebruikers door het pand bewegen en hoe ruimtes gebruikt worden. Deze data is belangrijk voor zowel veiligheid als optimalisatie van het onderwijs. Daarnaast wordt de temperatuur, CO2-gehalte en ventilatie gemeten. Dankzij deze data kunnen gebouwen continu geoptimaliseerd worden.

Universiteiten intensief gebruik van vastgoed

Bij universiteiten ziet men al meer dan 10 jaar een groei van het aantal studenten. De studentenaantallen zullen groeien van 329.000 studenten in 2020 naar 395.700 studenten 2027, met uiteindelijk 402.000 studenten in het wetenschappelijk onderwijs in 2030. Vroeger was er een grote overvloed aan ruimte beschikbaar. Het vastgoed van universiteiten is niet erg flexibel ingericht. Het zijn vaak grote gebouwen met een bepaalde onderlinge samenhang op de universiteit. Wijzigingen, renovaties en nieuwbouw zijn bovendien erg kostbaar. Bij universiteiten zijn de bouwkosten regelmatig rond de € 3.000,- per m2 bvo en bij laboratoria ligt dit nog een stuk hoger. Stel je kunt met de real time inzichten tot de conclusie komen dat je 10% kunt optimaliseren dan verlaag je de bouwkosten met een gelijk percentage. Minder bouwen is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee en het komt onderwijs en wetenschappelijk onderzoek ten goede en dat is uiteindelijk het doel bij universiteiten.

 

Veiligheid en calamiteiten

Door bewegingen van mensen en concentraties van mensen via sensoren te signaleren kun je opmerkelijke bewegingen en bijvoorbeeld hogere temperaturen zien. Een bewakingsdienst of de calamiteitenorganisatie kan dan op schermen zien waar iets bijzonders gebeurd. Een algoritme zou dit ook nog eens extra in beeld kunnen brengen bijvoorbeeld onverwachte collectieve bewegingen. Je ziet daardoor exact een locatie van een calamiteit. Daarnaast kunnen sensoren een brandhaard precies lokaliseren zodat de hulpdiensten geen tijd meer verliezen. Bij een calamiteit is het belangrijk om de locatie zo goed mogelijk te weten dit om beveiliging, EHBO gericht naar de juiste plek te sturen. Snelheid is daarbij van het grootste belang.