Het kost veel energie zo’n crisis

Datum

crisis-grafieken-en-grafieken-sjablonen-zakelijke-infographics-investeringskosten-en-reductie-in-slechte-economie_166005-309

Maar hoeveel energie hebben we de laatste 3 maanden eigenlijk bespaard? Aan huis gekluisterd, niet op pad met de auto, niet naar kantoor, geen OV en niet sporten.

Het zijn bizarre tijden. Veel beroepsgroepen worden hard geraakt en vallen stil. Anderen weten niet waar ze de tijd (en het personeel) vandaan moeten halen om het werk te kunnen verzetten. De opgaven in de bouw zijn groot, vraag om duizenden nieuwe woningen, verduurzamen van vastgoed, hogere energielabels, duurzaamheidsdoelstellingen, nieuw logistiek vastgoed, energie+ kantoren, omvangrijke vervanging van maatschappelijk vastgoed. Kortom: heel veel te doen dus. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen vanwege tekort aan goed geschoolde vakmensen, stijgende loonkosten, milieuwetgeving, CO2-restricties, stikstof eisen, PFAS problematiek, de corona crisis, een dreigende economische crisis en veranderende wetgeving.

Hoe gaan we met deze situatie om? Het is wel fijn dat er geen files zijn, maar levert het verder nog wat op, naast de spanning van de naderende economische neergang? Wie het weet mag het zeggen.

We zijn in Nederland met ongeveer 17,5 miljoen inwoners. Er zijn meer dan 9 miljoen gebouwen, waarvan 7,9 miljoen woningen en meer dan 1,1 miljoen niet-woningen, hiervan naar type: 200.000 industrie, 129.000 winkel, 126.000 logies, 96.000 kantoor, 62.000 bijeenkomst, 23.000 gezondheidszorg, 14.000 onderwijs, 9.700 sport, 58 cel (detentie), 50.000 meerdere functies en 440.000 overig gebruik.

De 96.000 kantoren hebben een gezamenlijk oppervlak van ca 47 miljoen m2.

Het ‘nieuwe normaal’: Iedere kantoorwerker gemiddeld 2 dagen vanuit huis aan het werken.

Deze zijn de 3 belangrijkste punten die na COVID-19 op de vastgoedmarkt en transportinfrastructuur zullen veranderen:

  • Werknemers die 2 tot 3 dagen per week op kantoor werken met een sociale afstand van 1,5 m met eenrichtings wandelroutes.
  • Bedrijven zorgen voor gezonde, veilige en flexibele werkplekken met behulp van desksharing en nauwkeurige bezetting- en omgeving gegevens
  • Bewaken van sociale afstanden tijdens piekuren en stromen in metrostations door gebieden met veel mensen die tegelijkertijd bewegen.

Maar, wat zou de impact hiervan zijn op het milieu? Hoeveel minder m2 kantoren zouden dan nodig zijn? Hoeveel minder CO2 uitstoot zou dat opleveren? Hoe duurzaam zou dat zijn?

Het coronavirus heeft voor velen een dramatische impact. Toch gaan we veel inzichten creëren, ook inzichten die positief bijdragen aan onze maatschappij. Ik heb de overtuiging dat we veel duurzame ideeën gaan ontwikkelen en daar ga ik naar opzoek.

Wilt u meedenken en inzichten uitwisselen over voordelen die er te halen zijn in efficiënter ruimtegebruik? 

Neem contact op met contact@enappgy.com of bel :+31 (0) 33 200 31 99